En inspirasjon

En solside i denne hobbyen er å kunne treffe de mange hyggelige mennesker som utøver og virker for hobbyen. Nylig tok tilfeldigheten meg til en slik opplevelse. Jeg har en god venn som bor i nord Sverige, nylig tok han til fornuft å kjøpte en porsche 944. Lykkelig viten om at den ikke ville starte. Feilsøking er hele morroa med en gammel bil er hans nye motto. Bilen ar nå under kraftig renovering og på vei mot et nytt og bedre liv, et liv på veien der den tar sin fører dit han vil.
Da jeg sist helg besøkte karen ble det selvsagt en lang økt i garasjen hans. Masse porscheprat og erfaringsdeling fra de siste øvelser i prosjektet. Under en kaffepause fortalte han meg om en kompis som bygde rallybiler og overhalte motorer. Min nysgjerrighet ble pirret og jeg førte fram et ønske om garasjebesøk.

Dette ble iverksatt dagen etter. Kjøreturen tok oss langt inn i de svenske skoger, så dypt at selv grantrærne følte seg ensom. Veien var en smal strek mellom to brøyteskavler med 30 cm løssnø som dekke. Plutselig oppsto det ett hull i skavlen til venstre, og ett ensomt utelys forsvant i blitsen av ett sekund. Det var bare å bremse og bakka til åpningen igjen kom til syne. Inn der og vi var i en ny verden. Et flott brøytet torp med mange små bygninger. Forutenom hovedhuset var det en bygning som skilte seg ut. Godt opplyst med en BMW på tomgang og en Volvo med pansret oppe. I 10 blå sto det to ungdommer med hettegenser, caps og joggesko bøyd innunder panseret og arbeidet. Vi parkerte og vandret mot dette sceneriet, for å deretter bli veiledet inn i garasjen. En helt fantastisk opplevelse. En garasje hvor man bygde rallybiler og overhalte motorer. Å forsøke å gjengi de to påfølgende timene blir vanskelig. Det ble en lynorientering i hvordan bygge bur i en rallybil, hvordan lette den for alt du ikke trenger, hvordan sørge for vektbalansering, hvordan bygge etter definerte krav +++.

 

Midt inne i dette kom en av ungdommene inn i lokalet og startet med å plundret på en motor som hang på et stativ. Jeg forsøkte varsomt å spørre hva det var slags bygg. Det var rallymotoren til hans 740 som sto parkert på plassen utenfor under sneen et sted. Men hva har du gjort med denne, spurte jeg. Da startet en fantastisk historie om hva han hadde gjort. Alt demontert, nye stempel, smidde staker, planet topp med tre millimeter, nye ventilseter. modifisert registerreinstrammer, polerte innsug, turbobygg osv. Å oppleve den enormt entusiastiske unge mannens historie om sitt eget motorbygg var en utrolig god stund. Den vitnet om en interesse så levende for teknikk og brennstoffmotoren jeg ikke kan minnes. Det hele toppet seg da hans venninne kom inn fra kulden og tok del i samtalen, fylte inn der det var mulig å komme til. Da besøket var over og vi var vel hjemme igjen kunne jeg kjenne på den sanne gleden ved hobbyen, den gleden som lidenskap og entusiasme utløser hos en selv og hos andre,
Takk for besøket i garasjen og spesiell takk til gutten som ga meg en reise i bygging av rallymotorer.