Besøk på kystfortet på Seines

Det ble en minneverdig tur til Seines på Straumøya for å besøke kystfortet. Vi ble godt tatt imot av lokal guide som gav oss en kort orientering om livet på Seines under krigen. Det må ha vært dramatiske forhold for de knappe hundre innbyggerne.

Tyskerne ble integrert i husene deres som gjester og skulle behandles deretter. De bodde på rom på loft, i ledige rom eller i kjeller, De lokale hadde ikke valg, så de måtte integrere de tyske soldatene i hjemmene sine. Deretter fikk vi en detaljert historie om bygningene, om fangeleirene og byggverkene på fortet.

Videre gikk turen til selve fortet hvor vi fikk en orientering om hvor de ulike bygningene hadde sine faktiske plasseringer. Grunnmuren til sykehuset lå som en signatur i terrenget og minnet om at det også ble en svært moderne tid på øya. Den ble også viktig for de lokale innbyggerne da de kunne få enkel førstehjelp.
Nå var det tid for å gå inn i selve bunkeranlegget. Alle ble vi fascinert over størrelsen og de ulike funksjonelle rommene. Kvaliteten var fascinerende og byggverkene var overraskende intakte.
Omvisningen førte oss til kommando rom med utkikkspost over fjorden, et fantastisk syn med synkende sol og rød himmel.
Så vandret vi til det som kunne vært en kommando post.
Her var det et museum med mye lokalhistorie, det hjalp godt på stemningen at noen hadde fyrt opp i ovnen. Etter en gjennomgang av de ulike objektene vandret vi tilbake til utgangspunktet hvor vi fikk servert nydelige vafler og kaffe i låvemuseet.
Tusen takk til alle som stilte opp og særskilt takk til guiden